AAU’s DIMS teknologi i fornemt selskab på Dakofas konference om madspild den 26.11 på Kosmopol

DIMS’en var med når DAKOFA kaldte til topmøde om ”Mindre madspild – ja tak!”.

Last modified: 17.11.2015

Studerende fra AAU’s fødevareuddannelse stiller nemlig op med DIMS’en i frokostpausen og viser hvordan man kan måle på tallerkenspildet. Det kan f.eks. bruges inden for den offentlige madproduktion på sygehuse og lignende steder.

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen åbner konferencen, som tager pulsen på, hvordan det går med at mindske madspildet i Danmark. Systemet Dietary Intake Monitoring System – eller DIMS i daglig tale består af et digitalt kamera, en vægt, et infrarødt termometer og en RFID-læser, som den der bl.a. bruges i betalingsløsninger og til adgangskontrol. Systemet er i version 1.0 udviklet i projektet FoodServInSPIRe, som er en del af InspireFood programmet og i samarbejde med firmaet Syscore Aps. Den praktiske anvendelse på institutioner har været genstand for et PhD forskeruddannelsesforløb for Kwabena Titi Ofei, hvor teknologien er blevet valideret og afprøvet. Det sidste halve år er teknologien blevet videreudviklet i en prototype, der kan bruges internationalt i forbindelse med Food4Growth programmet støttet af Nordisk Ministerråd. 

Teknologien er en del af et fødevareforskningsprogram på AAU der udvikler teknologier og interventioner, der skal forbedre kvaliteten af den offentlige mad.

 

Du kan melde dig til konferencen her på https://dakofa.dk/element/konference-om-madspild/.

 

Du  kan læse mere om resultaterne af PhD forskeruddannelsesforløbet i disse fire artiker: 

Ofei, K. T., Holst, M., Rasmussen, H. H. & Mikkelsen, BE Effect of meal portion size choice on plate waste generation among patients’ with different nutritional status – An investigation using Dietary Intake Monitoring System (DIMS). Appetite, 2015

Ofei, K. T., Holst, M., Rasmussen, H. H., & Mikkelsen, BE (2014). How practice contributes to trolley food waste. A qualitative study among staff involved in serving meals to hospital patients. Appetite, 83, 49-56. Online at: http://authors.elsevier.com/sd/article/S0195666314003985

Ofei,K, Dobroczynsky, M, Holst, M, Rasmussen HH & Mikkelsen, BE. The Dietary Intake Monitoring System (DIMS) - an Innovative Device for Capturing Patient’s Food Choice, Food Intake and Plate Waste in a Hospital Setting. Proceedings of Measuring Behavior 2014, Wageningen, The Netherlands, August 27-29, 2014 (Paper 38.).  Editors: A.J. Spink, L.W.S. Loijens, M. Woloszynowska-Fraser & L.P.J.J. Noldus. Online at:  www.measuringbehavior.org

Ofei KT., Werther M., Thomsen JD. Holst M; Rasmussen HH & Mikkelsen BE. Reducing food waste in large scale institutions and hospital-insights from interviews with Danish foodservice professionals, Accepted for publication in J FoodService Business Res, vol 18. Issue 5, 2015. Online at: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15378020.2015.1093457?journalCode=wfbr20#.VknG101zOQE

news

See the list