Etableringen af et samarbejde mellem lokale fødevareleverandører, landmænd og skoler kan medvirker til både at mindske fødevarernes transport - og dermed klimabelastning -, støtte det lokale fødevareerhverv samt skabe mulighed for læring og maddannelse hos børn med afsæt i sundhed og bæredygtighed – og læring fra jord til bord om maden.
Projektet er et aktionsforskningsprojekt som, gennem et samarbejde i en kommune med skoler, lærere og lokale leverandører og producenter, har til formål at gennemføre et forløb i skolerne for derigennem at fremme elevernes maddannelse og forståelse for bæredygtighed gennem forsyningen af lokal mad i skolen. I samarbejdet med skolerne undersøges mulighederne i en integration af lokal mad i skolen og læring herom i teori og praksis, ved at inddrage eleverne i forskellige aktiviteter om mad fra jord til bord, f.eks. ude hos producenterne, i deltagelsen i madlavning, hvor udvikling af erfaringer med maden og sanser kommer i spil, og andre aktiviteter udviklet i samarbejde med lærere og elever.
Konkrete aktiviteter søges udviklet i samarbejde med institutionernes lærere og ledelse men med fokus på aktiv involvering og medbestemmelse blandt eleverne såvel i undervisningen som i de forskellige aktiviteter i skole- eller fritidsordning. Omdrejningspunktet i de forskellige undervisningsforløb er, at der er fokus på elevernes egen problembaseret læring gennem undersøgelser af emner, problemer, løsninger og visioner omkring maden. Projektet tager afsæt i Fælles målene for hjemkundskab og med tværfagligt perspektiver indenfor natur/teknik, biologi og samfundsfag.
Development of sustainable local food systems, food education and citizenship through school (in danish)
Newslist
-
09.08.2019
Time to Rethink
Food waste is significant problem and its estimated that in the EU, 20% of the total food produced is lost or wasted. It is known that households generate more than half of the total of the 47 million tonnes of food waste with a majority of 70% of it arising at household, food service and retail
-
09.06.2019
Den internationale forskning er kommet langt når det gælder studiet af ”det lokale” og dets relation til maden og måltidet.
SoL projektet der blev udviklet på Bornholm, er et af de programmer der har været med til at skabe opmærksomhed internationalt om den ”nære” tilgang.
-
30.04.2019
Places where tourists go there to spend their holidays exploring local cuisine?
And places where local products become known for their identity and connectedness to the land?
-
08.05.2018
And which city tastes the best?
How will my city become THE one and only eating city in the world?
Om projektet Udvikling af bæredygtige lokale fødevaresystemer, maddannelse og medborgerskab gennem skolen
Projektperiode: 01/12/2010 - 01/12/2013