Intelligent monitering af madindtag med DIMS

Last modified: 27.01.2016

Intelligent monitorering af madspild og indtag med DIMS

Underernæring på sygehus og blandt ældre på plejehjem er et stort problem. Undersøgelser har vist, at ca. 40% af patienter indlagt på danske hospitaler er underernærede og 1 ud af 5 patienter er i risiko for underernæring allerede ved indlæggelsen. Samtidig viser undersøgelser, at  omkring 30 % af maden bliver smidt ud. Med den såkaldte Dietary Intake Monitoring System teknologi er det nu muligt at gøre noget ved problemet på en nem og arbejdsbeparende facon. DIMS’en, der er  blev udviklet i forbindelse med FoodServInSPIRe projektet kan forskere automatisere registreringer og vurderingen af mængden og typen af ​​mad på hospitaler (Ofei et al 2014). I  en undersøgelse blev der indsamlet data for 380 måltider for 97 patienter serveret fra en buffet og med fokus på  at finde mønstre i fødevarevalg, portions størrelse, fødevareindtag og tallerkenspild. For spildets vedkommende viser en simpel beregning at med et madspild på 40 % som ikke er unormalt, så kan intelligent monitorering madspildet forventes at halvere dette talt og dermed vil man kunne hente 200 mio. kr. ind årligt alene i sygehussektoren i Danmark Teknologisk set består DIMS’en af et digitalt kamera, en vægt, et infrarødt termometer og en RFID-læser, som kan identificere maden på tallerkenen, for eksempel hvad der er kød, og hvad der er sovs. Kameraet og vægten beregner mængden af mad på patientens tallerken, og data herfra bliver brugt til at bestemme mængde og typer af fødevarer indtaget samt ikke-indtaget (= spild)

Contact

Prioritized staff list

Staff lists are temporarily unavailable. We are working on a solution. For the time being, employees can be searched for here: https://vbn.aau.dk/en/persons/